Expositie van een uniek getijdenboek

boekje van 12 miljoen

Datum & locatie: 27-28 augustus 11.00-17.00 uur, Museum het Valkhof Nijmegen
Kosten: Toegang met dagticket Middeleeuws Spektakel á € 6,-
Tickets bestellen

Een recent opgedoken getijdenboek met tekeningen uit de vroege 15e eeuw wordt tijdens het Middeleeuws Spektakel op 27 en 28 augustus in Museum Het Valkhof in Nijmegen geëxposeerd. Het boek wordt door sommigen toegeschreven aan kunstenaar Paul van Limburg, een grondlegger van de Nederlandse schilderkunst. Andere bekende werken van deze schilder liggen in kluizen in New York en Chantilly, Frankrijk, en zijn zelden tot nooit voor het publiek toegankelijk.

Drie jaar geleden dook dit nieuwe werk op, nadat het zes eeuwen lang in privébezit was geweest. De nieuwe eigenaar stelt het ter beschikking voor de expositie in Museum het Valkhof tijdens het 12e Gebroeders van Limburg Festival op 27 en 28 augustus. Voor het publiek is de expositie een unieke - en wellicht enige - kans om een werk van de Gebroeders van Limburg met eigen ogen te bekijken.

In de zaal is doorlopend een expert aanwezig die toelichting geeft. Hiervoor zijn een aantal pagina’s uitvergroot aanwezig.

Film

Bij de ingang van de zaal draait een film waarin de geschiedenis van het manuscript en het dilemma over de toeschrijving aan de Gebroeders (Paul) van Limburg verteld wordt.

Lezingen

Op zondage zijn er meedere lezingen in het teken van het unieke getijdenboek. Bezoekers kunnen zich uitgebreider informeren over werken en de manier van werken van de gebroeders Van limburg. Wellicht dat dit behulpzaam is bij het geven van een mening over het boek in een enquête.

Meer informatie 

Zang door schola Karolus Magnus

Bij de afbeeldingen in het boekje staan korte Latijnse teksten. Dit zijn gebeden en gezangen die oorspronkelijk met het Getijdenboek in de hand gezongen werden. Op zaterdagmiddag brengt Karolus Magnus deze liederen ten gehore, net zoals honderden jaren geleden gebeurd moet zijn.

Meer activiteiten

In aansluiting op het Middeleeuuws Spektakel zijn er in het Museum het Valkhof vele activiteiten. Deze activiteiten staan in het teken van het boekje en sluiten aan bij diverse doelgroepen. Op zaterdag en zondag zijn er publiekslezingen in de aula. Kinderen kunnen deelnemen aan de kleurplaatworkshop. Aebele Trijsburg geeft een presentatie over het gebruik van ganzenveer en zilverstift en in Valkhof Junior is een scriptorium ingericht. Het museumcafé biedt een middeleeuws menu aan.

Symposium 29 augustus

Vooraanstaande kunsthistorici zullen zich op een symposium op 29 augustus, georganiseerd door Museum het Valkhof en de Stichting Gebroeders Van Limburg, buigen over de vele vragen die het recent ontdekte getijdenboek oproept. Aanmelden hiervoor kan t/m 24 augustus. Meer over het symposium leest u hier en in deze flyer.

x

fol 150v 151 retuschiert 200x280fol 155v 156 retuschiert 200x280 fol 160v 161 retuschiert 200x280 fol 16 retuschiert 200x280 fol 87v 88 1 retuschiert 200x280

© 2016 Stichting Gebroeders van Limburg

024 3602414

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen