Terugblik festival 2017

De drie Nijmeegse schilders Paul, Herman en Johan van Limburg zijn dé grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Het unieke erfgoed van de gebroeders vindt zijn oorsprong in de late middeleeuwen in Nijmegen, daar waar de gebroeders geboren en getogen zijn. Om hun tijd, leven en prachtige schilderkunst te vieren organiseren we elk jaar een middeleeuws festival met allerlei activiteiten waarbij het werk van de Gebroeders van Limburg centraal staat.

Dit jaar was de dertiende editie van het Gebroeders van Limburg Festival! Door de hele binnenstad van Nijmegen waande u zich in de middeleeuwen met diverse kraampjes, ambachten, muziek, theater en kinderspelen! Dit jaar stond het festival in het teken van het thema 'Gemaakt in Nijmegen'.

Bekijk hier diverse foto's en filmpjes van het festival!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stevenskerk

De Stevenskerk was het middelpunt van het festival. De kerk was gevuld met muziek, theater, ambachten, exposities en tableaus vivants. Er waren prachtige theatertentoonstellingen van Abe de Verteller, gruwelijke operaties door het Medisch Historisch Genootschap en tijdsverbindend cabaret door het Senterclaesgilde. De bezoekers werden begroet door de prachtige geluiden van diverse indrukwekkende muzikale groepen: I Bianchi, Wronghel en Wei, Triomphe et Chantement, Slag ende Stoot, Capella Vacalis, Capella del Arte, Oriana en Schola Cantorum karolus Magnus.

In de kerk was ook een unieke expositie te bewonderen met diverse bijzondere voorwerpen uit de late middeleeuwen: van relieken tot harnassen! Een andere tentoonstelling toonde de werken van de schilderwedstrijd. Nijmeegse kunstenaars lieten zich inspireren door hun voorgangers: de Nijmeegse Gebroeders van Limburg.

Buitenprogramma

Op de Grote Markt waren historische kinderactiviteiten zoals broodjes bakken, een voeltafel en het schieten met een trebuchet. Op het Stevenskerkhof werden diverse authentieke ambachten uitgevoerd. Hier en in de Lange Hezelstraten waren diverse middeleeuwse marktkraampjes te vinden: van ambachtelijk gemaakte producten tot de hedendaagse Nijmeegse ondernemers.

Buiten was ook volop muziek en theater van: Slag ende Stoot, de Stadpijpers, Krebbel, Wronghel en Wei / Triomphe et Chantement, Die Goue Gale, Hutspot en Datura. Op het Stevenskerkhof trok het Middeleeuws Genootschap Monnickendam de hele zaterdag geboeid publiek naar het historische Stevenskerkhof met bevallingen en andere spannende medische praktijken.

Belevenisroute

De belevenisroute nam ons weer langs diverse verborgen middeleeuwse plekjes van Nijmegen.  Een grote highlight was de rondleiding door de middeleeuwse kelder in het Heydenrijck. Daarnaast was een tableau vivant van het oktoberblad te zien bij de Sint Jacobskapel!

Avondprogramma: 'Een reis door de tijd'

Op de zaterdagavond was er een bijzondere muziekvoorstelling in de Stevenskerk. Het themalied "O soete natuere wijflich moet" onderging in elke nieuwe periode een transformatie: van de middeleeuwse oorsprong tot een Drs. P- en popversie van het lied. Het programma bestond echter niet alleen uit muziek, het publiek werd ook verrast door een tableau vivant van het januariblad, een interview met Pieter Roelofs van het Rijksmuseum en een interview met Johan Oosterman over Maria van Gelre. Onze eigen Gebroeders van Limburg maakten hier ook de uitslag van de schilderwedstrijd bekend!

De muziek werd mogelijk gemaakt door Datura, Capella Vacalis, Bram Verheijen, Hans Lub, I Bianchi, Jan Pieter Zwart, Catharina Jansen, Charles van Doornewaard, Vera Westera, de musici van "Die Flegel" (Luciën Mattheeuwsen, Wilm de Vries, Jo Hennen en Arjen Reeser).

Middeleeuwse Kerkdienst

Op zondagochtend vond de middeleeuwse kerkdienst plaats: de Gebroeders van Limburg viering "Mensen maken". Het publiek kwam hier in aanraking met authentieke middeleeuwse liturgie en muziek gecombineerd met hedendaagse kerkelijke gebruiken.

De mis werd voorgezeten door Hubert Hendriks, Henk Gols en Frieder Schütz. De muziek werd verzorgt door Schola Cantorum Karolus Magnus, Capella Vacalis, Capella del Arte, I Bianchi en stadsorganiste Jetty Podt.

 Blijde Incomste

Op zondag trok de Blijde Incomste door Nijmegen, met prachtige handgemaakte kostuums, dieren en rijkversierde wagens. Dit jaar waren tijdens deze historische optocht weer enkele nieuwe aanwinsten te bewonderen, zoals het aprilblad uit het getijdenboek geschilderd door de Gebroeders van Limburg. Van het Hof van Gelre door het Woud der Verwachtingen tot onze eigen Gelderse draak: de optocht was wederom spectaculair!

 

x

fol 150v 151 retuschiert 200x280fol 155v 156 retuschiert 200x280 fol 160v 161 retuschiert 200x280 fol 16 retuschiert 200x280 fol 87v 88 1 retuschiert 200x280

© 2016 Stichting Gebroeders van Limburg

024 3602414

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen