Aanbidding der wijze

tfile 1301233195

Aan de Nederrijn waren de Drie Koningen bijzonder geliefd. Hun stoffelijke resten werden (en worden nog steeds) bewaard in de Dom van Keulen. De banden tussen Nijmegen en Keulen waren hecht. Nijmegen viel onder het bisdom Keulen. Het oude Colonia, de metropool van het noorden, was al sinds de Romeinse tijd de belangrijkste commerciële partner van de oude stad aan de Waal (een zwager van de gebroeders Van Limburg was er Nijmegens 'handelsattaché'). Het ligt in de lijn der verwachting dat de gebroeders Van Limburg Keulen hebben bezocht en in de Dom de gouden reliekschrijn van de Drie Koningen hebben bekeken, toen en nu beschouwd als een hoogtepunt van de edelsmeedkunst.

Afkomstig uit de heraldische wereld waren de gebroeders Van Limburg goed voorbereid op een internationale carrière. De heraldiek had zowel artistieke als diplomatieke componenten. Beide gaven aanleiding tot regelmatig reizen en veelvuldige contacten in 'betere' kringen. Beide droegen bij tot een brede talenkennis. De hoven van de groten der aarde waren de beste plekken om iets van de rest van de wereld te weten te komen, want daar kwamen gezanten, kunstenaars en geleerden van overal. De meest ontwikkelde edelen hielden er bibliotheken en verzamelingen op na, die konden dienen als artistieke inspiratiebron. In de menagerie van hertog Willem op het Valkhof in Nijmegen zagen de gebroeders met eigen ogen een kameel en een leeuw, aan het Bourgondische hof konden ze de luipaarden van Philips de Stoute bestuderen en in Parijs kregen ze te zien hoe de keizer van Byzantium en zijn hofhouding zich kleedden, toen Manuel II Paleologus twee jaar lang bij de Franse koninklijke familie te gast was. Al deze waarnemingen kwamen te pas bij het vervaardigen van deze afbeeldingen van de Drie Koningen.

De Aanbidding der Wijzen vertoont nog een laatste keer alle elementen van het middeleeuwse kerstverhaal: de ster, de stal, de engelenkoren, de herders, de koningen en in de verte Bethlehem. Niet Parijs heeft hier model gestaan voor Bethlehem, maar de hertog van Berry's eigen hoofdstad Bourges. We herkennen de toren van de St.-Etiènne en ook de Sainte Chapelle, waar een vierde broeder Van Limburg, Rogier, kanunnik was en waar de hertog zijn belangrijkste relikwieën bewaarde, zoals de verlovingsring van St.-Jozef en een druppel moedermelk van de Heilige Maagd.

x

fol 150v 151 retuschiert 200x280fol 155v 156 retuschiert 200x280 fol 160v 161 retuschiert 200x280 fol 16 retuschiert 200x280 fol 87v 88 1 retuschiert 200x280

© 2016 Stichting Gebroeders van Limburg

024 3602414

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen