Verzoeking van Christus

verzoeking van christus
Dertig jaar lang leefde Jezus onopvallend tussen zijn tijdgenoten. Toen begon Hij zijn openbare leven. Hij liet zich dopen in de Jordaan door zijn neef Johannes en trok zich veertig dagen terug in de woestijn. Daar vastte Hij en weerstond de verleidingen en uitdagingen van de duivel. De evangelisten vertellen hoe Satan Jezus meenam naar een hoogte vanwaar Hij de onmetelijkheid van de aarde kon zien. De duivel beloofde Jezus 'de koninkrijken van de wereld in al hun glorie' in ruil voor een knieval.

Zoals wel vaker bij de gebroeders Van Limburg lijken de vrome motieven niet meer dan een excuus om wereldse taferelen te schilderen. Op deze afbeelding zijn de beide protagonisten, Christus en Satan, bijna letterlijk het beeld uit gewerkt. De nadruk ligt ondubbelzinnig op de aardse rijkdommen die de duivel aan Jezus belooft. Deze zijn niet willekeurig gekozen: hier hebben de gebroeders de bezittingen geschilderd van hun opdrachtgever, de Duc de Berry. Zijn domein staat model voor de wereld. Aan de horizon zien we zijn hoofdsteden Poitiers en Bourges en enkele van zijn belangrijkste burchten. Op de voorgrond straalt ons het Château Méhun-sur-Yèvre tegemoet. Dit was het lievelingskasteel van de hertog. Hij had zich persoonlijk met de renovatie bemoeid en was er bijzonder trots op. Uit latere afbeeldingen (tegenwoordig is er van het kasteel niet veel over) weten we dat de weergave tot in details de werkelijkheid volgt. Het drukke scheepvaartverkeer op de Yèvre staat symbool voor de rijkdom uit verre landen. Behalve een paar zeilschepen zien we een Zuid-Europese galei van het type dat rond 1400 de Noord-Franse en Vlaamse kust begon aan te doen, maar niet erg geschikt bleek voor de onstuimige wateren van de Atlantische Oceaan. En natuurlijk zijn er de zwanen en de beer die symbool staan voor de hertog. De beer is in dit geval de boom in gejaagd door een agressieve leeuw. Deze frivoliteit verwijst waarschijnlijk naar een bewogen hoofdstuk uit De Berry's conflict met de Bourgondiërs, waarin hij tijdens het beleg van Bourges bescherming moest zoeken in een versterkt klooster.

x

fol 150v 151 retuschiert 200x280fol 155v 156 retuschiert 200x280 fol 160v 161 retuschiert 200x280 fol 16 retuschiert 200x280 fol 87v 88 1 retuschiert 200x280

© 2016 Stichting Gebroeders van Limburg

024 3602414

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen