De Stichting

De Stichting Maelwael Van Lymborch

Zeshonderd jaar geleden behoorden de Gebroeders van Lymborch tot de bekendste kunstenaars van hun tijd. Postuum raakten ze die bekendheid kwijt, hun naam circuleert in een beperkte kring van kenners. Weliswaar zullen alle liefhebbers van de middeleeuwen beelden uit hun boeken gezien hebben, maar meestal zonder kennis van de drie makers.

Dat moet anders, vindt de Nijmeegse Stichting Gebroeders van Limburg, tegenwoordig Stichting Maelwael Van Lymborch. Vandaag de dag onderneemt de stichting tal van activiteiten om de Nijmeegse kunstenaars de status terug te geven die ze genoten in de vijftiende eeuw. Dat geldt ook voor hun oom, de schilder Johan Maelwael.

De stichting wil een kennisorganisatie zijn. Met als doel steeds meer kennis rond de Gebroeders van Limburg te verzamelen, en dit te delen met partners zoals de stad Nijmegen, de provincie en in andere landen.

Een belangrijke stap in deze ambitie van de stichting is de realisatie van deze dubbeltalige website. Beter vindbaar dan ooit, gebruiksvriendelijk voor het grote publiek en constant in ontwikkeling.

De stichting kan bovendien beschikken over een krachtige organisatie met vrijwilligers die meehelpen op verschillende fronten.

Expositie
Een groot succes was in 2005 de expositie van werken van de Gebroeders van Limburg / Van Lymborch op hun geboortegrond. Een aantal bladzijden uit de getijdenboeken kwam tijdelijk terug om tentoongesteld te worden in het Museum het Valkhof in Nijmegen.

De stichting heeft het Valkhof het idee van deze expositie aan de hand gedaan (en daarna organisatorisch de helpende hand geboden). Na dit initiatief reisde toenmalig Valkhof-conservator Pieter Roelofs naar New York, waar het boek Les Belles Heures van de Gebroeders juist gerestaureerd werd en een aantal bladzijden los waren. De Valkhof-conservator wist gedaan te krijgen dat deze bladen voor een tijdje naar Nijmegen mochten komen voor de expositie.

Dankzij Pieter Roelofs en de stichting hebben 91.000 bezoekers een aantal werken van de Gebroeders van Limburg in het echt gezien; ze komen zelden uit de kluis waar ze liggen opgeborgen.

Kelders ontdekt
De expositie was tegelijk met de viering van het 2000-jarig bestaan van Nijmegen. In dat jaar organiseerde de stichting ook voor het eerst een festival rond de Gebroeders van Limburg / Van Lymborch, met een historische tocht door de stad. Dat wordt sindsdien elkaar jaar herhaald, met steeds nieuwe variaties. Vele vrijwilligers helpen mee om een succes te maken van het Gebroeders van Limburg festival.

Het is slechts een greep uit wat de stichting doet en heeft gedaan. In de afgelopen jaren bijvoorbeeld werd een symposium gehouden over pas ontdekt werk, een jubileummagazine uitgegeven en de haalbaarheid onderzocht naar een Gebroeders van Limburg Huis op dezelfde locatie als waar zij tijdens hun leven woonden. En waar de kelders uit de tijd nog zijn te vinden – volledig intact.

De ontdekking van deze kelders, zo’n vijftien jaar geleden, staat op het conto van de stichting. Bestuurslid Peter van der Heijden stuitte indertijd hierop; de kelders waren slechts deels toegankelijk, via een onopvallend luik in een broodjeszaak ter plekke. In 2013 werden de kelders eindelijk uitgegraven en werd officieel vastgesteld dat ze stammen uit de tijd van de Gebroeders van Limburg. Ze hebben een beschermde status gekregen.

De stichting wil heel graag een Gebroeders van Lymborch Huis realiseren in de panden op deze locatie, met daaronder de authentieke kelders. Hier meer info daarover.

Help de Gebroeders mee
Er lopen zo’n twintig verschillende projecten; dus er is werk genoeg te doen. Meld je aan via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl als je interesse hebt om mee te helpen.

Wil je het werk van de Stichting financieel steunen? Word lid van ’t Geselscap! Voor een bedrag van minimaal €25 per jaar (over te maken naar: NL94ABNA0431741891) treed je toe tot het exclusieve Geselscap van de Gebroeders van Lymborch. Hiermee maak je het jaarlijkse festival en alle andere activiteiten van de Stichting mogelijk! Daarmee kun je altijd bij de stichting terecht voor extra informatie en krijg je korting op diverse activiteiten. Natuurlijk houden we je op de hoogte van het werk van de Stichting via nieuwsbrieven en uitnodigingen.

Stuur gerust een mail voor meer informatie: secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl