Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis
De stichting Maelwael Van Lymborch wil graag een historisch centrum rondom de drie kunstenaars realiseren op de Burchtstraat 63 in Nijmegen. Hier stond ooit het familieatelier waar de jongens zijn opgegroeid en het vak hebben geleerd. Zo’n vijftien jaar geleden is de stichting gestuit op de authentieke kelders onder het pand, nog volledig intact. Uit de middeleeuwen.

Waarom spant de stichting zich in zo voor een Gebroeders van Lymborch Huis?
Tastbare ankerpunten zijn onmisbaar om de rijke geschiedenis van Nijmegen te kunnen beleven. Voor bezoekers die meer van dit verleden willen weten, maar ook voor de eigen bewoners die graag trots zijn op deze geschiedenis. Denk aan ankerpunten als de St. Stevenskerk of de vele archeologische schatten in museum Het Valkhof en straks wellicht de Donjon na de herbouw.

Interessante kansen
In zo’n reeks mogen de Gebroeders van Lymborch niet ontbreken. Hun middeleeuwse schilderingen hebben wereldfaam verworven. Er is een groeiende interesse voor wat zij in de kunstgeschiedenis hebben betekend en nog steeds betekenen. En dat is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Zo hebben internationale media bericht over de tentoonstelling in het Rijksmuseum rond Johan Maelwael, de oom van de gebroeders van Limburg, die in hetzelfde familie-atelier aan de Burchtstraat heeft gewerkt.

De toenemende belangstelling voor de drie Nijmeegse broers biedt bijzonder interessante kansen om het profiel als ‘oudste stad van Nederland’ verder te versterken. Dit is sinds jaar en dag een belangrijke pijler onder het imago van Nijmegen. Met een Gebroeders van Lymborch Huis wordt dat imago alleen maar sterker. Daarover gaat de stichting de komende jaren het gesprek aan met alle betrokken partijen in Gelderland en daarbuiten.