Johan Maelwael tentoonstellingen 2017

In 2017 waren er maar liefst twéé Johan Maelwael tentoonstellingen te bewonderen in Nederland! Van 6 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 was er een tentoonstelling in zowel het Rijksmuseum als Museum het Valkhof. Een groep vrijwilligers van de Stichting Gebroeders van Limburg is zelfs op een georganiseerd tripje naar Amsterdam gegaan om deze prachtexpositie in het echt te kunnen aanschouwen!

Rijksmuseum: Johan Maelwael

Het Rijksmuseum eerde Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de Grote Ronde Pièta – dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend – brengt het Rijksmuseum vijftig adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen. Voor de eerste keer werd het werk van Maelwael en zijn hertogelijke werkplaats in Dijon in samenhang getoond met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde Internationale Gotiek. Klik hier voor meer informatie over deze unieke tentoonstelling!

Museum het Valkhof: De kunst van het ambacht
Van Maelwael naar Made in Nijmegen

Nijmeegs vakmanschap is van alle tijden. Al in de middeleeuwen bracht de Waalstad productieve vaklieden voort. De gebroeders van Limburg, wereldwijd bekend om hun prachtige miniaturen, behoorden daartoe, maar ook hun oom Johan Maelwael, destijds gevierd kunstenaar in heel West-Europa. Hij staat aan het allereerste begin van de Nederlandse schildertraditie. Een innovatief vakman, die indrukwekkende schilderstukken maakte, maar net zo goed verfijnde miniaturen op perkament, kleurrijke banieren en patronen voor stoffen. Klik hier voor meer informatie over deze tentoonstelling die het verleden met het heden verbond!

 

Op zoek naar Maelwael!

In een serie filmpjes zocht Pieter Derks de eerste Nederlandse schilder: Johan Maelwael.