Nieuws

Agenda

   • Expositie 'Mythische Monsters'
   • 13 en 14 augustus: deelname van tableaux vivants naar afbeeldingen van de Gebroeders Van Lymborch op het Gelders Festival te kasteel Cannenburch Vaasen
   • 9 september: GvLjr scholendag voor de bovenbouw van het primair onderwijs, (i.s.m. Museum Het Valkhof en De Bastei).
   • 10 en 11 september: Gebroeders van Lymborch Festival
   • Vanaf 2 oktober: Expositie: in eindeloze reproductie. Expositie over de soms wonderlijke verspreiding van het werk van de Gebroeders van Lymborch sinds de kleurendruktechniek.
   Verwacht:
   • Oktober/januari, artist in residence presenteert werk in het kader van festival Ongekend rondom het thema de Gouden Eeuw van Gelre in het Gebroeders van Lymborch Huis (i.s.m. Stevenskerk Nijmegen)
   • Najaar: presentatie wetenschappelijke publicatie: Maelwael van Lymborch Studies deel II, i.s.m. Stichting Maelwael Van Lymborch Studies
   • Vanaf 19 november: deelname aan expositie Museum kasteel Wijchen in de Middeleeuwen met originele manuscriptbladen en tableaux vivants naar afbeeldingen van de gebroeders Van Lymborch
   • Begin 2023: expositie en presentatie van wetenschappelijk onderzoek naar onbekend manuscript van Meester B van de Belles Heures (i.s.m. Stichting Maelwael Van Lymborch Studies)


Middeleeuwse topstukken centraal tijdens Gebroeders van Lymborch Festival 2022

Middeleeuwse topstukken in de hoofdrol bij Gebroeders van Lymborch Festival

De Nijmeegse gebroeders Van Lymborch staan bekend als grondleggers van de Nederlandse schilderkunst. Altijd al stond hun werk en leven centraal in de activiteiten van de stichting Maelwael Van Lymborch, die sinds 2005 het Gebroeders van Lymborch Festival organiseert en sinds 2019 het Gebroeders van Lymborch Huis openstelt voor tentoonstellingen en rondleidingen. De miniaturen uit hun wereldberoemde getijdenboeken spelen op 10 en 11 september een nieuwe hoofdrol tijdens het Gebroeders van Lymborch Festival op het Valkhof.

Levende miniaturen

Een aantal miniaturen uit het getijdenboek Très Riches Heures du Duc de Berry wordt tot leven gewekt in een spannend verhaal dat zich voltrekt in het Valkhofpark. Het fictieve verhaal gaat over de tragische dood van de vroeg gestorven broers Paul, Johan en Herman van Lymborch. Zijn zij wel gestorven aan de pest of was er meer aan de hand? Zus Greta van Lymborch neemt de bezoeker mee in dit mysterie dat telkens begint in de Barbarossaruïne en eindigt op het toernooiveld in het park. De tableaux vivants zijn gratis en zonder reservering te bezoeken.

Middeleeuwse ambachten, vertier én bier

De levende miniaturen vol prachtig geklede middeleeuwse personages zijn te bewonderen te midden van de middeleeuwse ambachtenmarkt vol vertier op het Valkhof. Bij iedere kraam kan er iets geproefd, geprobeerd en geleerd worden. Kom mee helpen smeden, weven, snijden, looien enzovoorts. Dans mee met de troubadours. Strijd mee als jonge ridder in spe. Of strijk neer bij de taveerne die tijdens het festivalweekend een primeur serveert, het gloednieuwe La Blonde des Frères, een benefietbier gebrouwen ter ere van de Gebroeders van Lymborch waarvan de opbrengst ter goede komt van het werk van deze educatieve en culturele non-profitorganisatie.

Gebroeders van Lymborch Huis en stadswandeling

Het Gebroeders van Lymborch Huis is tijdens het festivalweekend geopend tegen gereduceerd tarief (€ 3,00 p.p., reserveren wordt aangeraden). Vanuit het Valkhof en naar het Gebroeders van Lymborch Huis wandelt dit weekend ook de vrolijke marskramer Ronaldus Volvuur. Hij neemt bezoekers mee op tour door de Nijmeegse binnenstad en beproeft met veel humor de historische kennis van de deelnemers. Deze tour kan vooraf gereserveerd worden of ter plaatse in het Valkhofpark.

GvLjr Scholendag

Het festival wordt voorafgegaan door een inmiddels volgeboekte GvLjr Scholendag i.s.m. Museum Het Valkhof en De Bastei. Ongeveer 500 kinderen van vele basisscholen uit Nijmegen en omgeving ontdekken hier het vernuft uit de middeleeuwen tijdens allerlei spannende en inspirerende workshops in het Valkhofkwartier.

Stevenskerk en Sint Nicolaaskapel

Het Gebroeders van Lymborch Festival vindt plaats tijdens de Open Monumentendagen 2022. Op het Valkhof is ook de Sint Nicolaaskapel opengesteld. Er vinden lezingen plaats over de meest wonderbaarlijke kledij in de Très Riches Heures miniaturen en tussentijds is er middeleeuwse muziek te beluisteren.

De Stevenskerk viert vanaf dit najaar haar 750-jarige bestaan. Ter ere van dit heuglijke feit is er op zondagochtend 11 september een middeleeuwse viering met middeleeuwse zang en muziek en een middeleeuwse entrada.

Meer info over programmatijden: zie Festival

Graaf en gravin van Vlaanderen met gevolg op Festival Jabbeke

Op het voormalige kasteelterrein Oosthof in Jabbeke werd in het weekend van 9 en 10 juli 2022 voor het eerst een middeleeuws festival georganiseerd, in de traditie van de steekspelen  in het nabij gelegen Brugge. In het oude kasteel heeft de beroemde schrijver Jacob van Maerleant gewoond.

Als Marsilius Van Inghen Geselscap (een deelgroep van de Gebroeders van Lymborch) waren we uitgenodigd om als grafelijk gezelschap present te zijn op het festival. Met 10 deelnemers zijn we naar Brugge afgereisd: Marco & Lianne, Uta & Ton, Marijke & Jos, René & Margot, Bernard en Joris. 

Zaterdagochtend maakte we deel uit van de optocht, zaterdagavond waren we uitgenodigd om tijdens het middeleeuwse banket in de Oosthof toelichting te geven op onze kostuums en de kunst van de drie Lymborch broeders.

Als adellijk gezelschap mochten we op twee dagen ’s middags zitting nemen op de eretribune van het Steekspel, samen met de schout en schepen van Jabbeke. Zo’n 20 ridders te paard, waaronder ook enkele geduchte jonkvrouwen, braken vele lansen voordat uiteindelijk een Franse ridder met de eer ging strijken. Hij mocht uit onze handen een magnum fles Belgisch bier ontvangen.

Tussen de steekspelen door werd de veldslag om het kasteel nagespeeld, met bijna 100 soldaten en boogschutters, alsmede natuurlijk enkele kanonnen die bulderden.

Volgens de VRT nieuwssite was het evenement in Jabbeke met ruim 450 re-enacters op een terrein van bijna 3 hectare het grootste middeleeuwse festival ooit in Vlaanderen georganiseerd. Er waren diverse locaties met elk een eigen tijdvak, van vroege tot late middeleeuwen.

Het was een prachtig evenement met veel Belgische en Franse groepen, alsmede enkele Nederlandse groepen. Ons gezelschap mocht overdag verblijven bij de Hanze Compagnie uit Kampen, waar de grote luifel een welkome beschutting bood tegen de zon. Intussen konden we hun ambachten bewonderen, zoals smeden, touwslagen en borduren.

We hebben genoten van het mooie weer en de leuke contacten. Als Marsilius Geselscap plannen we nog meer bezoeken aan festivals in Nederland, Duitsland en België.

Organisatie: Joris Leijten & Uta Meier

Weer op school

Begin april zijn we -na 2 jaar corona pauze- eindelijk gestart met gastlessen op scholen. Onze gastdocent Ron Vervuurt kroop in de huid van de gebroeders als ambachtelijk schilder en liet de leerlingen van groep 3 van basisschool de Sterredans helpen met het zoeken van gebruiksvoorwerpen van ridders en boeren. Voorwerpen die hij als schilder nodig heeft om na te kunnen schilderen. De leerlingen gingen vol enthousiasme op zoek. Ron schreef speciaal voor deze lessen de ballade van de Gebroeders van Lymborch. Kijk hier naar de trailer.


Terugblik: Lezing: Kruisbeelden
Op donderdagavond 28 april om 20 uur geeft André Stufkens een kunsthistorische lezing in de Heilig Hart Basiliek van Museumpark Orientalis over de kruisbeelden in de kunstwerken van de Maelwael Van Lymborchs. De lezing sluit aan bij de expositie De Kracht van het Kruis.
Deze nieuwe lezing is een vervolg op Andrés eerdere lezing  over De verheffing van het kruis, een van de allermooiste, maar ook complexe miniaturen van de Nijmeegse broers. Deze lezing is terug te zien op ons YouTube kanaal.
Natuurlijk gaat het over Pasen, het lijdensverhaal, de opstanding, maar ook over het zowel geestelijk als fysiek in bezit nemen van 'Jeruzalem'. Thema’s die binnen het werk van de Maelwael Van Lymborchs ruimschoots aan de orde komen.
De verbeeldingen van de lijdende Christus door de Maelwael-Van Lymborchs behoren tot de meest indrukwekkende kunstwerken ooit van de lijdende mens. Een universeel beeld dat van alle tijden en landen/culturen is.
TERUGBLIK: Gebroeders van Lymborch Dagen, 27 en 28 december 2020

Wij hebben ons publiek gemist. Toch kijken wij tevreden terug naar onze online Gebroeders van Lymborch Dagen, die wij op 27 en 28 december live mochten uitzenden vanuit de Stevenskerk in Nijmegen. Met 7500 online weergaven en een herhaling van onze talkshow De Lymborch Draait Door op streekomroep RN7 op nieuwjaarsdag hebben wij toch het gevoel dat u en wij dichtbij waren.

Heeft u de uitzendingen gemist? Bekijk ze dan nog eens op uw gemak terug:

Nieuwe Horizonten in de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs

BOEKENTIP | In de nieuwe uitgave ‘Nieuwe Horizonten in de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs’ wordt voor het eerst de invloed van het Oosten en Zuiden beschreven, van Mongolië, India, de Arabische landen en Afrika tot Byzantium. Het is Deel 1 van een nieuwe reeks Nederlandstalige, rijk geïllustreerde themacahiers. Hoewel wetenschappelijk van aard zijn de teksten toegankelijk geschreven. Het boek is te bestellen via de webshop.


Onze Gewaardeerde Partners

Volg ons

De Stichting

© 2020 Stichting Maelwael Van Lymborch

E-mail: secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl
postadres: Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen