Nieuws


De processie der flagellanten

De huidige Covid-19-pandemie doet ons opeens ten volle beseffen hoe kwetsbaar we zijn. De herinnering aan eerdere pandemieën dringt zich op. Vooral de rampzalige uitbraak van de pest in Europa tussen 1347 en 1352 wordt ons als verre spiegel voorgehouden. Veelal met de bezwering dat onze moderne samenleving veel meer veerkracht heeft en met adequate kennis, in plaats van bijgeloof, de ziekte te lijf gaat. De toekomst zal het uitwijzen.

Lees hier het verhaal achter de processie der flagellanten!

Vernieuwingen in het Gebroeders van Lymborch Huis

De kalenderbladen in het Gebroeders van Lymborch Huis zijn weer vernieuwd! Geniet van de maanden januari tot en met mei. Het land wordt geploegd in maart voor het kasteel van Lusignan en de lente hangt in de lucht bij de verloving in april van Charles van Orleans, wiens tragische leven zo treffend werd beschreven in het Woud der verwachting van Hella Haasse. Maar nu, in de koudste maand februari warmen we ons nog even aan een knapperend haardvuur in een sprookjesachtig sneeuwlandschap.

De expositieruimte achter is 'opgevrolijkt' met de satanische afbeelding van de Hel, die sterk doet denken aan het werk van Jheronimus Bosch. Alleen is deze afbeelding van de gebroeders van Lymborch 100 jaar ouder dan Bosch werk! Ook hangt daar nu permanent de raadselachtige Anatomische Mens. Ook zijn de pagina's van de facsimile's van de Belles Heures en Très Riches Heures omgeslagen. Hier valt nu de Gregoriusprocessie te bewonderen. Een dubbele paginaminiatuur met een revolutionaire combinatie van tekst en beeld. 

TIJDELIJK ONDERBROKEN | Cursus (Kunst)geschiedenis: Leer mij de Maelwael Van Lymborchs kennen

Na een flitsend begin wordt de cursus 'Leer mij de Maelwael Van Lymborchs kennen' tijdelijk onderbroken vanwege het besmettingsgevaar van het COVID-19 virus. Hoe lang 'tijdelijk' zal duren valt niet te voorspellen. Zoals al aangekondigd in het eerdere bericht zal de cursus worden voortgezet als alle seinen weer op groen staan. We nemen dan weer contact met iedereen op.

De cursus zit vol! U kunt zich wel al opgeven voor een volgende cursus (2020-2021) door een berichtje te sturen naar andre@gebroedersvanlymborch.nl

Op zeven dinsdagavonden van 3 maart t/m 14 april 2020, van 19.30 - 21.30 uur, zijn er speciale (kunst)geschiedenis cursussen in het Gebroeders van Lymborch Huis. De cursusleiders zijn Lieke Kamphuis (mediëviste York University, studie kunstgeschiedenis Radboud Universiteit), André Stufkens (auteur, vrzt. Stichting Maelwael Van Lymborch Studies) en gastdocent Rob Dückers (Emerson College).

3 MAART: ‘Wat maakt hun kunst zo uniek, onvoorstelbaar en van een buitencategorie?’: Inleiding, de populairste plaatjes van de middeleeuwen.
10 MAART: ‘De wieg van de Nederlandse schilderkunst staat in Nijmegen’. Over Nijmegen en het hertogdom Gelre rond 1400.
17 MAART: ‘Een bizar verhaal: de vergeten schildersfamilie Maelwael Van Lymborch uit Gelre.’ Over bronnenonderzoek, bijv. de naamgeving Van Lymborch, 200 jaar Maelwael Van Lymborch-onderzoek en de receptie van hun werk.
24 MAART: ‘Leven als kunstenaar in Frankrijk’. Over Nijmeegse meesters aan het Franse hof en de context van het hofleven.
31 MAART: ‘Dichterbij de Maelwael-Van Lymborchs’. Hun werk in close-up, met stijlkenmerken, details, composities, lichtval.
7 APRIL: ‘Met welke mensenhanden en ogen is hun kunst vervaardigd?’ Over technieken en materialen, duurzaamheid en kwetsbaarheid.
14 APRIL: ‘For your eyes only’. De getijdenboeken van Jean de Berry en hun intellectuele en artistieke innovaties. Gastdocent: Rob Dückers.
Extra in april: inleiding op excursie naar de expositie ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in Gent. Bij de cursus ontvangt de cursist het boek over de Maelwael Van Lymborchs.
Voor meer informatie: andre@gebroedersvanlymborch.nl

Bibliotheek Boxmeer helpt Stichting Gebroeders van Lymborch

Op vrijdag 22 november brandde een loods in Oeffelt (Gemeente Boxmeer) tot de grond toe af. Een zeer actieve vrijwilligersgroep van de stichting Gebroeders van Lymborch had hier haar opslag van gereproduceerde Middeleeuwse voorwerpen, festival attributen en ook haar werkplaats.

Crowdfunding actie in Bibliotheek Boxmeer

De brand in Oeffelt heeft geleid tot een crowdfunding actie om het financiële verlies te compenseren. BiblioPlus, de basisbibliotheek in het Land van Cuijk en Maasduinen heeft samen met de Historische Kring Land van Cuyck aangeboden om de helpende hand te bieden.

Vanaf maandag 10 februari is er in de Boxmeerse bibliotheek een kleine presentatie ingericht, waar ook het magazine, dat verscheen bij de 600e geboortedag van de Gebroeders, voor € 5,00 te koop is. Door te doneren steunt u de Stichting Maelwael van Lymborch in hun werk om de Gebroeders Van Lymborch en hun werk bekend te maken en de wederopbouw van de door vrijwilligers gerunde Middeleeuwse werkplaats weer op te zetten.

Lezing over Gebroeders van Lymborch
In aansluiting op  de verkoop van het speciale magazine verzorgt Lieke Kamphuis, rondleider in het Gebroeders van Lymborch Huis, een lezing over de Gebroeders Van Lymborch en hun werk. De lezing vindt plaats op dinsdag 21 april in bibliotheek Boxmeer. Aanvang 20.00 uur. Toegang tot de lezing is een vrijwillige gift aan het eind van de avond voor de crowdfundingsactie van de stichting.

Hulpactie voor de brand in onze loods

We zijn alles kwijtgeraakt bij de brand in onze loods in Oeffelt. In totaal € 100.000 aan onverzekerbare schade. Van kleine middeleeuwse attributen, zoals kinderspelen en tenten, tot aan grote pronkstukken zoals de draak en het trebuchet. Alles is weg, duizenden objecten zijn verloren gegaan. Help ons én onze vrijwilligers uit de brand.

Door geld in te zamelen hopen wij in ieder geval de persoonlijke schade voor onze vrijwilligers te kunnen vergoeden en hun gereedschapskisten weer te kunnen vullen. Als de hulpactie meer oplevert, kunnen wij weer uitkijken naar een goed uitgeruste loods en werkplaats. Met donaties kunnen wij dan hopelijk weer aan de slag met het maken van middeleeuws materiaal, zoals mooie marktkramen of kinderspelen.

Hoe kan ik geld doneren? Maak een bedrag over op rekeningnummer NL79 INGB 000 45 32 184 t.n.v. Stichting Maelwael Van Lymborch o.v.v. 'brandhulp' en uw naam en adres.

Crowdfunding kan nu ook via het platform GoFundMe: 

https://www.gofundme.com/f/help-gebroeders-van-lymborch-uit-de-brand

Ook een klein bedrag helpt! Of kom naar het Gebroeders van Lymborch (open vrijdag, zaterdag en zondag van 12-17u, Burchtstraat 63, Nijmegen) en werp iets in de collectebus.

Idee voor een eigen benefietactie? Neem dan contact met ons op via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl.

Stichting Maelwael van Lymborch heeft de ANBI status. Uw gift is fiscaal aftrekbaar. Vermeld in uw belastingaangifte RSIN nummer: 813106680


Onze Gewaardeerde Partners

Volg ons

De Stichting

© 2020 Stichting Maelwael Van Lymborch

E-mail: secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl
postadres: Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen