Nieuws


De Nacht van Dürer - Donderdagavond 18 november

Datum: donderdag 18 november 2021 |Tijd: 19:30 - 23:59 |Entree: € 15,21 (plus € 0,79 reserveringskosten)
 
Tijdens zijn reis door de Nederlanden in 1520/21 bezocht kunstenaar Albrecht Dürer de stad Nijmegen op 18 november 1520. Over zijn bezoek aan Nijmegen schreef Dürer in zijn reisdagboek: “Nijmegen is een mooie stad, heeft een mooie kerk en een fraai gelegen kasteel". Vijfhonderd jaar (en een coronajaar) later krijgt u de kans Nijmegen te ontdekken zoals Albrecht Dürer het gezien moet hebben. In een bijzondere samenwerking bieden De Bastei, het Gebroeders Van Lymborch Huis, Gilde Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Museum Het Valkhof en de Stevenskerk een avondprogramma met lezingen, rondleidingen en een stadswandeling. Bestel hier je tickets!
 

Programma De Nacht van Dürer
19.30-20.00 uur: Start programma bij Stevenskerk. Welkom en korte rondgang langs bouwsporen uit 1520.
20.00-20.30 uur: rondwandeling in twee groepen langs historische plekken onder begeleiding van gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch naar de Mariënburgkapel of Museum Het Valkhof.

Op beide locaties is er een lezing; je kunt kiezen uit:
1. 20.30-21.15 uur: lezing ‘Nijmegen en de reis van Dürer’ door Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf. Wat vond Dürer van Nijmegen en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis en waar ging hij daarna naar toe? Locatie: Mariënburgkapel.
of
2. 20.30-21.15 uur: lezing `Dürers reis door het landschap van zijn tijd' door Joris van Sleeuwen, kunsthistoricus. De lezing gaat in op de vergelijking tussen Dürers kunst en het werk van zijn voorgangers in de 15de eeuw. Hoe werkte Dürer voort op de schouders van zijn voorgangers, de eerste landschapschilders? Locatie: Museum Het Valkhof.

21.15-21.45 uur: rondwandeling langs historische plekken in de binnenstad o.l.v. gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch naar De Bastei.
21.45-22.30 uur: rondleiding door de expositie `De kunst van het verdedigen’. Locatie: De Bastei.
NB Bij meer dan 50 deelnemers wordt de groep verdeeld en wordt er ook rondgeleid in de Nicolaaskapel, langs stadsmuur (incl. gang) en in Barbarossaruïne.

Facultatief:
22.30-24.00 uur: twee stadswachten brengen de deelnemers naar de laatste locatie. Naprogramma in het Gebroeders Van Lymborch Huis. Consumpties voor eigen rekening.


Over nieuws

TERUGBLIK: Gebroeders van Lymborch Dagen, 27 en 28 december 2020

Wij hebben ons publiek gemist. Toch kijken wij tevreden terug naar onze online Gebroeders van Lymborch Dagen, die wij op 27 en 28 december live mochten uitzenden vanuit de Stevenskerk in Nijmegen. Met 7500 online weergaven en een herhaling van onze talkshow De Lymborch Draait Door op streekomroep RN7 op nieuwjaarsdag hebben wij toch het gevoel dat u en wij dichtbij waren.

Heeft u de uitzendingen gemist? Bekijk ze dan nog eens op uw gemak terug:

Nieuwe Horizonten in de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs

BOEKENTIP | In de nieuwe uitgave ‘Nieuwe Horizonten in de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs’ wordt voor het eerst de invloed van het Oosten en Zuiden beschreven, van Mongolië, India, de Arabische landen en Afrika tot Byzantium. Het is Deel 1 van een nieuwe reeks Nederlandstalige, rijk geïllustreerde themacahiers. Hoewel wetenschappelijk van aard zijn de teksten toegankelijk geschreven. Het boek is te bestellen via de webshop.


Leer mij de Maelwael-Van Lymborchs kennen

Later in 2021 zal gedurende zes dinsdagavonden de cursus 'Leer mij de Maelwael-Van Lymborchs kennen’ worden hervat. De in maart gestopte cursus zal verder gaan op een locatie met genoeg ruimte om de nieuwe coronamaatregelen te handhaven. Wij wensen de cursisten veel plezier! Lees hier meer.

Onze Gewaardeerde Partners

Volg ons

De Stichting

© 2020 Stichting Maelwael Van Lymborch

E-mail: secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl
postadres: Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen