Nieuws


Het Gebroeders van Lymborch Huis gaat weer open!

Het Gebroeders van Lymborch Huis is vanaf 1 juni weer geopend!

Op 1 juni om 12.00 uur heropent het Gebroeders van Lymborch Huis, na bijna 3 maanden sluiting. Speciaal voor deze gelegenheid gaan wij ook op Pinkstermaandag open. Van 12.00 tot 17.00 uur verwelkomen wij u graag die dag. Vanaf dan zijn wij op onze reguliere dagen weer geopend, vrijdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Wij nemen alle extra veiligheids- en hygiënevoorschriften uiteraard in acht en zullen u voor binnenkomst daarover goed informeren. Onze tours worden beperkt tot maximaal 3 personen per keer. Om het bezoek meer te spreiden, en gedurende de dag toch meerdere bezoekers te kunnen rondleiden, bieden we binnenkort ook rondleidingen op verzoek aan. Deze tours op verzoek kunt u binnenkort vooraf boeken en afrekenen via onze website.  


TIJDELIJK ONDERBROKEN | Cursus (Kunst)geschiedenis: Leer mij de Maelwael Van Lymborchs kennen

Na een flitsend begin wordt de cursus 'Leer mij de Maelwael Van Lymborchs kennen' tijdelijk onderbroken vanwege het besmettingsgevaar van het COVID-19 virus. Hoe lang 'tijdelijk' zal duren valt niet te voorspellen. Zoals al aangekondigd in het eerdere bericht zal de cursus worden voortgezet als alle seinen weer op groen staan. We nemen dan weer contact met iedereen op.

De cursus zit vol! U kunt zich wel al opgeven voor een volgende cursus (2020-2021) door een berichtje te sturen naar andre@gebroedersvanlymborch.nl

Op zeven dinsdagavonden van 3 maart t/m 14 april 2020, van 19.30 - 21.30 uur, zijn er speciale (kunst)geschiedenis cursussen in het Gebroeders van Lymborch Huis. De cursusleiders zijn Lieke Kamphuis (mediëviste York University, studie kunstgeschiedenis Radboud Universiteit), André Stufkens (auteur, vrzt. Stichting Maelwael Van Lymborch Studies) en gastdocent Rob Dückers (Emerson College).

3 MAART: ‘Wat maakt hun kunst zo uniek, onvoorstelbaar en van een buitencategorie?’: Inleiding, de populairste plaatjes van de middeleeuwen.
10 MAART: ‘De wieg van de Nederlandse schilderkunst staat in Nijmegen’. Over Nijmegen en het hertogdom Gelre rond 1400.
17 MAART: ‘Een bizar verhaal: de vergeten schildersfamilie Maelwael Van Lymborch uit Gelre.’ Over bronnenonderzoek, bijv. de naamgeving Van Lymborch, 200 jaar Maelwael Van Lymborch-onderzoek en de receptie van hun werk.
24 MAART: ‘Leven als kunstenaar in Frankrijk’. Over Nijmeegse meesters aan het Franse hof en de context van het hofleven.
31 MAART: ‘Dichterbij de Maelwael-Van Lymborchs’. Hun werk in close-up, met stijlkenmerken, details, composities, lichtval.
7 APRIL: ‘Met welke mensenhanden en ogen is hun kunst vervaardigd?’ Over technieken en materialen, duurzaamheid en kwetsbaarheid.
14 APRIL: ‘For your eyes only’. De getijdenboeken van Jean de Berry en hun intellectuele en artistieke innovaties. Gastdocent: Rob Dückers.
Extra in april: inleiding op excursie naar de expositie ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ in Gent. Bij de cursus ontvangt de cursist het boek over de Maelwael Van Lymborchs.
Voor meer informatie: andre@gebroedersvanlymborch.nl

Hulpactie voor de brand in onze loods

We zijn alles kwijtgeraakt bij de brand in onze loods in Oeffelt. In totaal € 100.000 aan onverzekerbare schade. Van kleine middeleeuwse attributen, zoals kinderspelen en tenten, tot aan grote pronkstukken zoals de draak en het trebuchet. Alles is weg, duizenden objecten zijn verloren gegaan. Help ons én onze vrijwilligers uit de brand.

Door geld in te zamelen hopen wij in ieder geval de persoonlijke schade voor onze vrijwilligers te kunnen vergoeden en hun gereedschapskisten weer te kunnen vullen. Als de hulpactie meer oplevert, kunnen wij weer uitkijken naar een goed uitgeruste loods en werkplaats. Met donaties kunnen wij dan hopelijk weer aan de slag met het maken van middeleeuws materiaal, zoals mooie marktkramen of kinderspelen.

Hoe kan ik geld doneren? Maak een bedrag over op rekeningnummer NL79 INGB 000 45 32 184 t.n.v. Stichting Maelwael Van Lymborch o.v.v. 'brandhulp' en uw naam en adres.

Crowdfunding kan nu ook via het platform GoFundMe: 

https://www.gofundme.com/f/help-gebroeders-van-lymborch-uit-de-brand

Ook een klein bedrag helpt! Of kom naar het Gebroeders van Lymborch (open vrijdag, zaterdag en zondag van 12-17u, Burchtstraat 63, Nijmegen) en werp iets in de collectebus.

Idee voor een eigen benefietactie? Neem dan contact met ons op via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl.

Stichting Maelwael van Lymborch heeft de ANBI status. Uw gift is fiscaal aftrekbaar. Vermeld in uw belastingaangifte RSIN nummer: 813106680


Onze Gewaardeerde Partners

Volg ons

De Stichting

© 2020 Stichting Maelwael Van Lymborch

E-mail: secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl
postadres: Postbus 1180, 6501 BD Nijmegen