Exposities Maelwael + Filmpjes Pieter Derks

Rijksmuseum: Johan Maelwael


6 oktober 2017 t/m 7 januari 2018 – Philipsvleugel

Het Rijksmuseum eert dit najaar een van de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst: Johan Maelwael (Jean Malouel).

Middeleeuwse pracht en praal
Van 6 oktober 2017 tot 7 januari 2018 eert het Rijksmuseum Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de Grote Ronde Pièta – dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend – brengt het Rijksmuseum vijftig adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen. Opgeleid in het hertogdom Gelre, beleefde Johan Maelwael ruim zeshonderd jaar geleden zijn hoogtijdagen als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa.

Voor de eerste keer wordt het werk van Johan Maelwael (Nijmegen, ca. 1370- Dijon 1415) en zijn hertogelijke werkplaats in Dijon in samenhang getoond met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde Internationale Gotiek. Verbanden worden gelegd met het werk van de schilders Jean de Beaumetz, Henri Bellechose en Colart de Laon, de beeldhouwers André Beauneveu, Claus Sluter en Claes de Werve, maar ook met de rijk gedecoreerde handschriften van Maelwaels legendarische neven: de gebroeders van Limburg.

Lees hier meer!

 

Museum het Valkhof: De kunst van het ambacht – Van Maelwael tot Made in Nijmegen

7 oktober 2017 t/m 7 januari 2018
Nijmeegs vakmanschap is van alle tijden. Al in de middeleeuwen bracht de Waalstad productieve vaklieden voort. De gebroeders van Limburg, wereldwijd bekend om hun prachtige miniaturen, behoorden daartoe, maar ook hun oom Johan Maelwael, destijds gevierd kunstenaar in heel West-Europa. Hij staat aan het allereerste begin van de Nederlandse schildertraditie. Een innovatief vakman, die indrukwekkende schilderstukken maakte, maar net zo goed verfijnde miniaturen op perkament, kleurrijke banieren en patronen voor stoffen. Nu, ruim 600 jaar later is vakmanschap springlevend in Nijmegen. Onder de naam Made in Nijmegen heeft een aantal enthousiaste makers de krachten gebundeld. Met een kleine steek naar ‘Made in Taiwan’, willen zij laten zien wat er dichtbij huis, en niet door middel van massaproductie, gemaakt wordt. Een kwaliteitslabel met eigentijdse en onalledaagse producten, voor en door lokale makers.

Kom naar ‘De kunst van het ambacht – Van Maelwael tot Made in Nijmegen’ en ervaar 600 jaar vakmanschap in een interactieve presentatie waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Ontdek de makers, de producten, de materialen en het maakproces.

Lees hier meer!

 

Filmpjes Pieter Derks

Pieter Derks gaat op zoek naar de eerste Nederlandse schilder, Johan Maelwael (1370-1415) in diens geboorteplaats Nijmegen. Maar waar hangt ie uit?…nog geen parkeergarage of standbeeld van hem te vinden. Wie is deze geheimzinnige schilder?

Pieter Derks zoekt Johan Maelwael – film 1
Pieter Derks bespeurt Johan Maelwael – film 2
Pieter Derks vindt Johan Maelwael – film 3

Pieter Derks bezoekt Johan Maelwael – film 4