Terug naar de middeleeuwse naam: Van Lymborch

Gebroeders Van Limburg gaan terug naar middeleeuwse familienaam: Van Lymborch!

Na zeshonderd jaar krijgen de wereldberoemde kunstenaars Herman, Paul en Johan hun eigen, Nijmeegse familienaam terug. In de kunstgeschiedenis staan ze wereldwijd bekend als de ‘Frères de Limbourg’, in het Nederlands vertaald: de gebroeders Van Limburg. De familie is echter helemaal niet Frans, maar Nijmeegs.

Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst van het Rijksmuseum​, heeft het voorstel gelanceerd om de oorspronkelijke middeleeuwse familienaam Van Lymborch voortaan in alle talen te hanteren. Deze naamsverandering is het belangrijkste resultaat van de nieuwe internationale, wetenschappelijke reeks over het werk van het kunstenaarsgeslacht, die op initiatief van de stichting is opgestart.

De eerste boekuitgave van de ‘Maelwael Van Lymborch Studies’ wordt tegelijkertijd met de nieuwe schrijfwijze op woensdagochtend 22 augustus om 10.00 uur gepresenteerd in het stadhuis, waar burgemeester Hubert Bruls de naam onthult en het eerste exemplaar ontvangt. Deze Engelstalige uitgave wordt uitgegeven door de academische Brepols Publishers​ en wordt mede ondersteund door de Stichting Maelwael Van Lymborch, de Radboud University​ en het Rijksmuseum.”

Bekijk hier het fotoalbum en beeldmateriaal van de presentatie van woensdag 22 augustus en hier het verslag van De Brug Nijmegen.

Lees en bekijk hier in het perspakket meer over de bronnen achter de naam!